Home Economie RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 30 septembrie – 6 octombrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 30 septembrie – 6 octombrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

by Editor Editor

● LUNI, 30septembrie

76% dintre respondenții Barometrului Antreprenorilor susțin integrarea europeană

58% dintre antreprenori consideră că Moldova se îndreaptă într-o direcție bună, reflectând un optimism general în rândul comunității de afaceri, iar 76% dintre respondenți se declară favorabili integrării europene, arată Barometrul Antreprenorilor, sondaj realizat pe un eșantion de peste 1000 de oameni de afaceri din diverse sectoare ale economiei.

Furt de pe conturi bancare. Doi escroci depistați

O femeie de 50 de ani a fost deposedată de 23 de mii de lei de pe contul său bancar, după ce a oferit datele cardului unor persoane care s-au prezentat angajați ai unei bănci. S-a întâmplat în luna iunie, când victima a fost sunată să ofere câteva informații confidențiale, sub pretextul de a stopa o accesare ilegală în aplicația Web Banking. Grupul bănuit de escrocherie a fost deconspirat de către ofițerii Inspectoratului Național de Investigații (INI).

Oxana Crețu, prima ambasadoare a gastronomiei Republicii Moldova în Franța

Ministerul Culturii a instituit un titlu simbolic pentru oamenii care duc faima Republicii Moldova în lume. Oxana Crețu, creatoarea restaurantului „Inima” din orașul francez Bordeaux, a primit Diploma de Ambasadoare a Gastronomiei Republicii Moldova”. Distincția a fost înmânată de ministrul culturii, Sergiu Prodan.

GECT-urile pot aduce fonduri europene importante în Republica Moldova, director Euronest

Grupările Europene de Cooperare Teritorială (GECT) pot aduce fonduri europene importante în Republica Moldova. În cazul unei asocieri dintre Moldova și România pentru crearea unui GECT, orice tip de finanțare atrasă ar trebui să respecte integral legislația Uniunii Europene, precizează Alina Popa, director executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Euronest, România.

● MARȚI, 1octombrie

Aeroportul prelungește licitația pentru spațiile comerciale până pe 19 octombrie

Aeroportul Internațional Chișinău prelungește termenul de depunere a cererilor de participare la licitația pentru locațiunea activelor neutilizate în scopuri operaționale, destinate activității de Travel Retail & Food and Beverages. Comisia de licitație a decis prelungirea termenului solicitărilor până la 19 octombrie curent.

Experții FMI la Guvern: Ultimele evoluții indică o direcție corectă pentru recuperarea economică

Ultimele evoluții macroeconomice indică o direcție corectă pentru recuperarea economică a Republicii Moldova. Sunt constatări ale Misiunii Fondului Monetar Internaţional, în frunte Alina Iancu, care se află în vizită la Chișinău în perioada 1‐11 octombrie. La o întrevedere cu premierul Dorin Recean, șeful executivului a subliniat că Guvernul urmărește relansarea economiei și asigurarea păcii și securității.

„Revoluţie” pe piaţa de capital. Ministerul Finanțelor raportează o depășire cu 60% a prognozelor

Ministerul Finanțelor a făcut totalurile primei emisii de tranzacționare a obligațiunilor de stat pe platforma evms.md. Secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Ion Gumene, a anunţat că până la 25 septembrie, pe platforma online, s-au înregistrat peste 800 de tranzacţii, în valoare totală de aproape 79 de milioane de lei. Cifra depăşeşte cu 60 la sută estimările iniţiale, care prognozau tranzacţii online de până la 50 de milioane de lei. Oficialul a descris platforma ca fiind o „platformă-revoluţie” pe piaţa de capital din Moldova.

Gaz mai ieftin în octombrie

Moldovagaz va procura de la Energocom gaze naturale la un preț mai mic în luna octombrie: 37,09 euro/MWh sau 394,64 euro pentru o mie de metri cubi, fără TVA).

● MIERCURI, 2 octombrie

Plan de măsuri pentru sezonul de încălzire, aprobat de Guvern

Menținerea stocurilor de securitate de gaze naturale, diversificarea surselor de aprovizionare și utilizarea combustibililor alternativi sunt câteva dintre măsurile prevăzute în Planul de pregătire pentru sezonul de încălzire 2024 – 2025, aprobat, astăzi, în cadrul ședinței Executivului.

Parteneriat strategic pentru modernizarea agriculturii

Un parteneriat strategic pentru modernizarea agriculturii a fost încheiat astăzi la Chișinău de către miniștrii agriculturii al Republicii Moldova și landului Baden-Württemberg din Germania. Documentul semnat este o Declarație Comună de Intenție privind cooperarea în agricultură pentru crearea oportunităților de modernizare și dezvoltare.

„Cartea verde” digitală, obligatorie din 1 ianuarie 2025

Până la sfârșitul acestui an șoferii moldoveni vor putea procura pe suport de hârtie certificatul de asigurare „Carte Verde”, iar din 2025 documentul va fi doar în format digital. Anunțul a fost făcut de Banca Națională a Moldovei, într-un comuncat de presă.

● JOI, 3 octombrie


În primul semestru al anului curent, datoria externă brută a Republicii Moldova a scăzut cu 3,7% și a totalizat 9 741,01 milioane de dolari. Raportată la Produsul Intern Brut, datoria externă alcătuiește 56,7% (minus 4,5 puncte procentuale față de 31 decembrie 2023), transmite IPN cu referire la datele Băncii Naționale a Moldovei.

Peste 12 mii de șomeri, angajați în 2024

în câmpul muncii în primele nouă luni ale anului 2024 înregistrează un record rapid și depășește cota angajărilor din anii precedenți. Peste 12 mii de șomeri au fost angajați cu suportul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).

● VINERI, 4octombrie

România va acorda expertiză în domeniul finanțărilor europene

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene al României va delega în noiembrie cinci experți în Republica Moldova, pentru a furniza expertiza necesară în domeniul finanțărilor europene. Potrivit lui Răzvan Popescu, subsecretar de stat la MIPE, România rămâne un partener de nădejde pentru Republica Moldova, oferind sprijin atât în plan instituțional, cât și în cadrul proiectelor comune, menite să aducă beneficii concrete pentru cetățeni.

ACC, despre vânzarea aeroportului din Cahul: Nu există infrastructura necesară pentru a gestiona zboruri

Drepturile de proprietate asupra terenului fostului aeroport din Cahul sunt atribuite unei persoane private. Pe terenul menționat nu există un aeroport și nu există infrastructura necesară pentru a opera zboruri comerciale. Autoritatea Aeronautică Civilă a făcut aceste precizări în contextul unui anunț publicitar că Aeroportul Internațional Cahul este scos la vânzare contra sumei de 2,5 milioane de euro.

● SÂMBĂTĂ, 5 octombrie

BNM va folosi inteligența artificială în domenii-cheie

Banca Națională a Moldovei (BNM) utilizează mai multe instrumente de inteligență artificială (AI) pentru a îmbunătăți eficiența operațiunilor. De asemenea, intenționează să extindă utilizarea instrumentelor AI în mai multe domenii-cheie. Declarații în acest sens au fost făcute de guvernatoarea BNM, Anca Dragu, în cadrul celei de-a 15-ea ediții a seminarului pe probleme de stabilitate financiară, organizat de Banca Națională a României la Sinaia, România.

You may also like

Leave a Comment