Home Electorala 2024 Eu pot fi președintele tău! Victoria Furtună

Eu pot fi președintele tău! Victoria Furtună

by Editor Editor

Dintre cei 11 candidați care au reușit să adune semnăturile necesare din partea alegătorilor, doar unul va prelua conducerea țării pentru următorii patru ani. Decizia va fi luată la urne pe 20 octombrie. Agenția de presă IPN îți oferă o prezentare detaliată a fiecărui concurent electoral la alegerile prezidențiale, incluzând traseul lor profesional și personal, funcțiile deținute, veniturile și averile declarate, precum și promisiunile pentru viitorul Republicii Moldova. Cunoaște candidații, alege responsabil!

Victoria Furtună participă independent la scrutinul prezidențial, fiind susținută de către un grup de cetățeni.

Candidata s-a născut pe 24 februarie 1981, în orașul Hâncești. În 2003 a absolvit Universitatea Liberă Internațională din Moldova, Facultatea de Drept. Peste trei ani, a intrat în sistemul de justiție ca procuror în Procuratura raionului Nisporeni. După câțiva ani, a fost transferată la Procuratura municipiului Chișinău, sectorul Botanica. În 2016 a fost numită procuror în Procuratura Anticorupție.

Victoria Furtună a reprezentat acuzarea de stat în dosarul parcărilor cu plată în care a fost vizat fostul primar al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, precum și în dosarul fostului ministru al transporturilor și infrastructurii drumurilor, Iurie Chirinciuc, acuzat de trafic de influență și abuz de serviciu.

În octombrie 2021, după reținerea și suspendarea din funcție a lui Alexandr Stoianoglo, Victoria Furtună, alături de Dumitru Robu, au fost identificați de către Consiliul Superior al Procurorilor pentru exercitarea interimatului funcției de procuror general. În urma concursului desfășurat, funcția i-a revenit lui Dumitru Robu.

După 18 ani de activitate în organele procuraturii, Victoria Furtună a demisionat scandalos, în martie 2024. Printre motivele invocate a fost dezacordul cu subordonarea sistemului justiției de către partidul de guvernare. Victoria Furtună a acuzat că Serviciul de Informații și Securitate a considerat-o „o amenințare la adresa securității naționale” și i-a limitat accesul la un dosar vizând „acțiunile ilegale ale unui grup de persoane care fac dezmăț în sistemul judecătoresc al Republicii Moldova”.

În aprilie 2024, Victoria Furtună a anunțat despre crearea asociației obștești „Vox Populi, Vox Dei”, cu misiunea declarată de a monitoriza și scoate la iveală cazurile mari de corupție. Potrivit Victoriei Furtună, este vorba despre acele canale prin care se fură milioane de lei de la cetățenii Republicii Moldova.

În declarația de avere pentru anul 2023, sunt raportate venituri de peste 614 mii de lei, dintre care peste 374 de mii de lei reprezintă salariul la Procuratură. Sunt declarate și donații de 10 mii de euro și 160 de mii de lei. Victoria Furtună are în proprietate un teren extravilan cu suprafața de 1,9718 ha, dobândit în 2019. În declarație este trecută și o casă cu suprafața de peste 100 de metri pătrați, cu drept de abitație din 2017. La fel, deține un autoturism dobândit în anul 2021.

În programul electoral, Victoria Furtună optează pentru menținerea păcii în Republica Moldova. „Pacea va veni prin reintegrarea țării cu regiunea transnistreană, punctul final este – acceptarea necondiționată a Constituției Republicii Moldova. Acum suntem în perioadă ideală de a face acest lucru pe cale pașnicăˮ, afirmă candidata.

Victoria Furtună a promis că, atât timp cât va fi președinte, nu va iniția și nu va provoca un conflict militar, iar familia și munca vor deveni din nou concepte sacre în Republica Moldova. „Vreau să înțelegeți că nu sunt contra Europei și contra integrării în Uniunea Europeană. Sunt gata să vorbesc cu Bruxellesul, cu Parisul, să merg la Berlin, numai dacă acest lucru nu contrazice intereselor noastre, credinței noastre și dragostei mele față de popor”, a mai spus candidata.

Victoria Furtună se angajează să implementeze un Plan de Industrializare al Republicii Moldova, care constă în deschiderea a peste 1500 de fabrici și uzine, cu investiții sub formă de leasing. Timp de 15 ani, moldovenii își vor mări cota parte din aceste întreprinderi, răscumpărându-le în final. „Inițial aceste companii sunt în gestiunea Asociației Industriașilor Mixte, care este formată din oameni de afaceri locali și din țara creditoare. Conform contractului, acțiunile sunt scoase la bursă, unde fiecare om din Republica Moldova le poate cumpăra. În fiecare an, cota parte a moldovenilor se majorează, iar cota parte a creditorilor trebuie să scadăˮ, explică Victoria Furtună.

Aplicarea impozitului unic în economie, similar cu sistemul de impozitare din sectorul IT, este un alt obiectiv trasat. „Există în Republica Moldova un sector unde lucrurile merg bine și acest sector vizează Tehnologiile Informaționale. Acest model trebuie multiplicat! Anul trecut în acest domeniu a fost salariul mediu lunar de 40 260 de lei. Aici este garanția că toate salariile sunt oficiale. Rezidenții Parcului IT beneficiază de un sistem de impozitare unic de 7% și angajatorul nu are de achitat suplimentar vreun impozit. Salariul brut este egal cu salariul nominalˮ, se arată în programul candidatei.

Victoria Furtună mai spune că, atunci când va deveni președinte, va propune o inițiativă legislativă care va echivala promisiunea electorală neexecutată cu escrocheria, iar politicienii care nu se vor ține de cuvânt vor răspunde penal.

Victoria Furtună este pe poziția nr. 9 în buletinul de vot.

You may also like

Leave a Comment