Cel mai vechi muzeu din țară marchează 135 de ani

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală celebrează 135 de ani de activitate, prin expoziția „Generații de muzeografi-fotografi în serviciul societății. Omagiu Muzeului la 135 de ani”. Expoziția este o mărturie vizuală a contribuției muzeografilor și fotografilor în documentarea tradițiilor și vieții rurale, transmite IPN.

Evenimentul a adunat prieteni și colaboratori ai muzeului, precum și reprezentanți ai autorităților din domeniul culturii, care au subliniat rolul esențial al instituției în protejarea și promovarea patrimoniului național.

Directorul Muzeului de Etnografie și Istorie Naturală, Petru Vicol, a explicat că, în cadrul expoziției aniversare, accentul a fost pus pe figurile remarcabile ale instituției, precum Franz și Albina Ostermann, care au imortalizat în imagini de arhivă obiecte etnografice și momente sociale din perioada interbelică, precum și etnograful Serghei Boboc, care în anii 1960-70 a fotografiat satele moldovenești, surprinzând „arhitectura tradițională și modul de viață rural, specific acelei perioade”. Potrivit directorului muzeului, „acele fotografii unice dezvăluie esența satelor de odinioară, o moștenire culturală care, din păcate, astăzi este aproape pierdută”.

Directorul Institului Cultural Român Chișinău, Monica Babuc, a evidențiat relațiile îndelungate ale ICR cu Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală. „Această instituție are un rol fundamental în conservarea valorilor culturale românești și moldovenești, iar colaborarea noastră pentru includerea unor elemente culturale comune în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO confirmă impactul muzeului în context regional și internațional”, a menționat Monica Babuc.

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a fost fondat în anul 1889, ca urmare a Expoziției Agricole și Industriale organizate de Zemstva Basarabiei. De atunci, instituția și-a extins treptat colecțiile și domeniile de cercetare, conservând circa 200.000 de obiecte. Clădirea muzeului, construită între 1903-1905 după proiectul arhitectului Vladimir Țîganco, este considerată monument de arhitectură de importanță națională. Expozițiile muzeistice permanente și temporare reflectă evoluția societății și a relației om-natură, precum și diversitatea patrimoniului cultural și natural al Republicii Moldova.

Expoziția aniversară rămâne deschisă publicului în următoarele luni, oferindu-le vizitatorilor oportunitatea de a descoperi valorile și istoria comunității rurale moldovenești, prin prisma fotografiilor arhivate în decursul celor peste o sută de ani de activitate muzeală.

TOATE ȘTIRILE