În Republica Moldova a revenit, după o misiune încheiată cu succes, cel de-al doilea contingent al Armatei Naționale „Forța Interimară a Națiunilor Unite din Liban”. Militarii au fost întâmpinați miercuri la Ministerul Apărării în cadrul unei ceremonii oficiale, fiindu-le înmânate distincții și diplome, transmite IPN.
Comandantul contingentului Armatei Naționale UNIFIL-2, căpitanul Nicolae Ținevschi, a declarat că, pe parcursul a șapte luni de aflare în Liban, în misiune internațională de menținere a păcii , contingentul a depus efort pentru îndeplinirea sarcinilor stabilite grupului de pacificatori moldoveni. Militarii profesioniști, printre care sunt trei femei, au executat misiuni de securitate și pază a obiectivelor strategice și de patrulare a zonei de responsabilitate.
„În pofida faptului că situația de securitate a escaladat în Orientul Mijlociu, noi, cei 32 de pacificatori, am avut onoarea să reprezentăm Republica Moldova și Armata Națională sub egida ONU. Vreau să le mulțumesc partenerilor noștri pentru suportul acordat în vederea instruiri, pregătirii și detașării noastre în misiunea de menținere a păcii sub egida ONU. Totodată vreau să mulțumesc familiilor pentru înțelegere și răbdare”, a adăugat căpitanul Nicolae Ținevschi.
Ministrul apărării, Anatolie Nosatîi, a precizat că Armata Națională are militari de toate categoriile – soldați, sergenți, ofițeri – bărbați și femei bine pregătiți pentru îndeplinirea misiunii de apărare a țării, pentru îndeplinirea misiunilor internaționale de menținere a păcii. Or, potrivit ministrului Nosatîi, pacea trebuie apărată.
„Eforturile noastre de transformare și de modernizare a armatei, investiția în instruirea și militarilor Armatei Naționale contribuie semnificativ la menținerea păcii și securității, nu doar la noi acasă, ci și în lume”, a spus ministrul.
Forța interimară a Națiunilor Unite în Liban a fost înființată pentru retragerea forțelor israeliene din sudul Libanului, restabilirea păcii și securității internaționale, acordarea asistenței Guvernului Libanului în reîntoarcerea autorității sale în zonă. La cererea Guvernului Libanului, mandatul UNIFIL este reînnoit anual de către Consiliul de Securitate. Decizia de participare în cadrul UNIFIL a fost aprobată de Parlamentul Republicii Moldova în luna noiembrie 2021. Primii patru militari ai Armatei Naționale au fost detașați în Liban în august 2022.