Obligația de serviciu public pentru SA „Moldovagaz” în furnizarea de ultimă opțiune a gazelor naturale a fost prelungită pentru încă un an. O hotărâre în acest sens a fost adoptată de către Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, transmite IPN.
Potrivit ANRE, această decizie a fost luată în contextul în care procedura de selectare competitivă a unui nou furnizor de ultimă opțiune nu s-a încheiat, din cauza lipsei de interes din partea furnizorilor activi pe piața gazelor.
„Pentru a proteja drepturile consumatorilor finali care și-au pierdut furnizorul de gaze naturale, ANRE a decis extinderea termenului de executare a obligației de furnizare de ultimă opțiune de către „Moldovagaz” pe întreg teritoriul Republicii Moldova, până la data de 12 octombrie 2025. Astfel, consumatorii afectați vor continua să beneficieze de gaze naturale la prețuri reglementate”, se arată într-un comunicat de presă.
Potrivit prevederilor legale, furnizorului de gaze naturale care asigură serviciul public de ultimă opțiune are obligația să asigure pe teritoriul indicat și din data indicată de ANRE, continuitatea furnizării neîntrerupte a gazelor către consumatorii care și-au pierdut furnizorul, pentru un termen de până la 4 luni. De asemenea, este obligat să pună la dispoziția consumatorului final contractul în formă scrisă, în termen de cel mult opt zile calendaristice de la data începerii furnizării de ultimă opțiune. O altă obligație este să livreze gaze în contextul obligației de serviciu public de furnizare de ultimă opțiune la prețuri reglementate, rezonabile, transparente, nediscriminatorii și ușor de comparat, aprobate de ANRE.
Conform datelor Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, numărul consumatorilor finali care vor beneficia de furnizarea gazelor naturale în contextul obligației de serviciu public poate varia între unu și 825 179 de consumatori, în funcție de situația individuală a furnizorului care este în imposibilitate de a furniza gaze naturale consumatorilor săi. Volumul de gaze consumate de către aceștia în 4 luni, conform statisticilor din anul trecut, poate varia de la 1 până la 436,5 de milioane de metri cubi.