Ana Tinca, secretar de stat pentru afaceri strategice la Ministerul Afacerilor Externe al României, susține că, în 2022, când a obținut statutul de țară candidată la UE, Republica Moldova a reușit o performanță remarcabilă. Aceea de a avansa în mod concret și vizibil în parcursul de integrare europeană. Este un efort al autorităților, dar și al întregii societăți. Oficiala a precizat că, dincolo de toate beneficiile concrete ale integrării în Uniunea Europeană, este vorba despre o opțiune fundamentală de a face parte dintr-o familie de valori și de principii, transmite IPN.
Potrivit oficialei, a existat un context geopolitic extrem de complicat, marcat de multiple crize și dificultăți pe diferite planuri. Dar într-un timp scurt, Republica Moldova a reușit să parcurgă pași de la perspectivă incipientă, abia conturată la un statut formal de candidat.
„Este o reușită cu adevărat istorică, care este a autorităților, dar este și o reușită a celor care lucrează în aceste autorități și care au depus eforturi majore, cu resurse limitate pentru a implementa reforme în toate domeniile. În același timp, este o reușită, fără îndoială, a întregii societăți, pentru că societatea din Republica Moldova a avut un rol cheie. Începând cu decizia în momentele electorale, atunci când s-a exprimat opțiunea clară pentru forțele pro-europene și pro-democratice, ulterior în toate etapele, fiindcă a existat o susținere foarte importantă pentru acest parcurs european și pentru toate reformele asociate și despre care știm, din propria noastră experiență, că nu sunt ușoare”, a menționa Ana Tinca.
Secretarul de stat român a declarat că tot acest parcurs al Republicii Moldova, acest angajament al autorităților și al societății de a valorifica oportunitățile au trezit un val de simpatie în statele membre ale UE. „Ceea ce s-a întâmplat pe parcursul ultimilor ani și apropierea Republicii Moldova de UE s-a resimțit și pe malul stând al Nistrului. Pentru 2023 există o cifră record a exporturilor efectuate de către agenți de pe malul stând către statele UE. Vorbim de un procent de aproximativ 70%. Este o cifră record din momentul semnării de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu UE”, a precizat oficiala.
În opinia sa, această valoare crescută a schimburilor comerciale, accesul la oportunități în domeniul educației, în domeniul dreptului la muncă, la spațiul cultural european sunt practic primele beneficii pe care locuitorii din regiunea transnistreană le vor percepe în legătură cu apropierea de UE. „Dar, în final, cred că e important ca prosperitatea de pe malul drept să atragă ca un magnet, în mod natural, malul stâng spre acest parcurs european”, a mai spus Ana Tinca.
Declarațiile au fost făcute în cadrul Programului de formare profesională „Valori românești în domeniul afacerilor europene”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova și realizat, în parteneriat Institutul Diplomatic Român.
Integrarea în UE este o opțiune fundamentală de a face parte dintr-o familie de valori și principii, oficial român
3