Dacă mâine ar avea loc alegerile pentru președintele Republicii Moldova, pentru candidata PAS, Maia Sandu, ar vota 29,5% din alegători. Pe locul doi s-ar clasa candidatul PPPN, Renato Usatîi, cu 13,3%, acesta fiind urmat de către candidatul PSRM, Alexandr Stoianoglo, cu 11,6%. Ceilalți concurenți electorali ar acumula un scor sub 7%. Datele se conțin în Barometrul Opiniei Publice (octombrie 2024), realizat de compania sociologică iData, la comanda Institutului de Politici Publice.
Într-o conferință de presă la IPN, directorul executiv al IPP, Arcadie Barbăroșie, a menționat că respondenții, cu excepția celor care nu ar vota și care nu au răspuns, au fost întrebați despre un eventual tur doi, cu diferiți candidați. Astfel, dacă s-ar duela Maia Sandu și Alexandr Stoianiglo, scorul ar fi de 46% la 41%. Respectiv, 13% nu știu.
Dacă în turul doi ar accede Maia Sandu și Renato Usatîi, scorul ar fi de 38,6% și 35,6%. Alți 15,4% nu ar vota, 7,3% nu știu, iar 3,1% nu răspund.
În cazul în care Maia Sandu s-ar duela cu Irina Vlah, pentru prima ar vota 40,2%, iar pentru a doua – 33,2%. Nu ar vota 11,8% din respondenți, 11,9% nu știu și 2,9% nu răspund.
Dacă Maia Sandu s-ar duela cu Ion Chicu, scorul ar fi de 40,7% la 30,1%. Nu ar vota 15,1%, nu știu 11,1%, iar nu răspund 3%.
„Vedem că în turul doi, Maia Sandu oricum câștigă, conform rezultatelor sondajului nostru. Sigur că trebuie să înțelegem că nu am interogat defel diaspora și nu știm cum vor vota cetățenii din străinătate. De asemenea, nu știm care va fi prezența cetățenilor din stânga Nistrului și cum vor vota ei. S-ar putea întâmpla să avem și unele surprize aici. Dar eu cred că în cazul diasporei, în primul, rând vor ieși la vot cei care o susțin pe Maia Sandu și vor suplini voturile care lipsesc aici în țară”, a spus Arcadie Barbăroșie.
Potrivit directorului executiv iData, Mihai Bologan, cercetarea a fost realizată pe un eșantion de 1 100 de respondenți din toate unitățile teritorial-administrative, cu excepția regiunii transnistrene. De asemenea, la sondaj nu au participat cetățenii moldoveni stabiliți peste hotare. Eroarea de eșantionare nu depășește ±3%.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.