Peste 81% din cetățeni vor participa la referendumul republican constituțional din 20 octombrie, arată Barometrul Opiniei Publice (octombrie 2024).Alți 13,5% din respondenți au spus că nu vor participa, iar 5,2% nu știu. Cercetarea a fost prezentată de către Institutul de Politici Publice, fiind realizată de către compania sociologică iData.
„Noi am început a chestiona cetățenii pe 19 septembrie, adică abia începuse campania electorală. Și nu se simțea încă acest răspuns, dar am terminat pe 10 octombrie și sigur că aici este o intercalare de date, intră și influența propagandei, influența campaniilor electorale care sunt duse în teritoriu”, a declarat directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie, într-o conferință de presă la IPN.
Respondenții au fost întrebați cum vor vota în cazul în care vor participa la referendumul de integrare europeană a Republicii Moldova. 47,9% au răspuns că vor alege „Da”, iar 23% – „Nu”, adică sunt contra includerii în Constituție a prevederilor privind integrarea în UE. Nu ar vota 14,6%. Nu știu/nu răspund – 14.5%.
„Haideți să comparăm răspunsul la practic aceeași întrebare: „Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum și vi s-ar cere să votați cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, dumneavoastră ați vota pentru sau contra?”. Iată că aici „pentru” ar vota 54,5% din respondenți, ceea ce este mai mult cu 6,6 puncte procentuale decât în întrebarea precedentă. Și „contra” ar vota 32,4%, care tot este mai mult decât la întrebarea precedentă. Unde sunt ceilalți? Aici răspunsul probabil este în lipsa de răspuns, adică persoanele care nu au vrut sau nu au știu cum să răspundă”, explică Arcadie Barbăroșie.
Directorul executiv iData, Mihai Bologan, a precizat că cercetarea a fost realizată pe un eșantion de 1 100 de respondenți din toate unitățile teritorial-administrative, cu excepția regiunii transnistrene. De asemenea, la sondaj nu au participat cetățenii moldoveni stabiliți peste hotare. Eroarea de eșantionare nu depășește ±3%.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.