Ambasadorii europeni acreditați la Chișinău sunt îndemnați de candidatul la prezidențiale Tudor Ulianovschi să-și schimbe atitudinea, dacă nu se dorește ca încrederea populației în liderii, în instituțiile și ambasadorii europeni să erodeze și dacă se dorește ca proiectul european al țării să aibă viitor. Ulianovschi le recomandă diplomaților să accepte diverse opinii și moduri de a fi pro-european, și nu doar prin persoana actualului președinte Maia Sandu, menționează candidatul.
Într-o conferință de presă la IPN, Tudor Ulianovschi, a acuzat ambasadorii că se fac că nu observă ilegalitățile comise în campania electorală. El le-a reproșat ambasadorilor că nu observă nici măcar că la aceste alegeri prezidențiale sau la referendum „nu există exit-poll – un instrument inventat cu precădere pentru a preveni abuzuri sau fraude electorale, în special din partea guvernării”.
„Nu vă impresionează nici măcar faptul că recent Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova a aprobat și a tipărit un tiraj record de peste 852 de mii de buletine de vot pentru cetățenii moldoveni din străinătate, din diasporă, și deschiderea a peste 200 de secții de votare în circa 37 de țări. Un număr de 850 de mii de buletine, fără precedent, este o premieră pentru Republica Moldova. La fel cum nu ați observat faptul că peste 400 de mii de moldoveni din diasporă, din Rusia, nu li se va permite să voteze, ceea ce încalcă dreptul constituțional de a alege și de a fi ales”, a declarat Tudor Ulianovschi.
Candidatul a subliniat că este o greșeală enormă „obstinația ambasadorilor de a vedea numai Maia Sandu și numai PAS, ignorându-i pe ceilalți care gândesc european, dar nu votează pentru Maia Sandu și PAS, respectiv, dacă va continua așa, afirmă Ulianovschi, proiectul european al țării se poate bloca definitiv.
„Referendumul pentru Europa este la limită. Doamna Maia Sandu nu are nicio șansă să câștige din primul tur aceste alegeri, dar președintele actual al Republicii Moldova nici nu a participat la vreo dezbatere electorală. Nici nu face un apel alături de alți candidați pro-europeni să susțină împreună acest referendum, inventat tot de ei”, a adăugat Tudor Ulianovschi.
Candidatul a avertizat că, dacă proiectul european al țării se blochează, există două scenarii pentru țară: „primul ar fi scenariul Kozak II, adică o alianță a PAS-ului cu putiniștii din Republica Moldova, sau al doilea scenariu, cel georgian, cu un președinte pro-european, dar cu un parlament de altă orientare politică”.
Pentru ca toate acestea să nu se întâmple, în opinia lui Ulianovschi, ambasadorii ar trebui să fie mai incluzivi și toleranți, de stânga, de dreapta, de centru, chiar independenți, dar pro-europeni. „Noi, moldovenii, putem iubi Europa de orice orientare politică am fi. Putem iubi Europa în orice limbă, română, rusă, turcă sau ucraineană. E nevoie doar să recunoașteți acest lucru”, a declarat Tudor Ulianovschi.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.