Președintele ONG-ului „Lumea Liberă”, Artur Croitoru, consideră că referendumul din 20 octombrie era sortit eșecului din start și că s-a dovedit a fi o aventură eșuată. De la început, ideea a fost controversată și întâmpinată cu scepticism, mulți considerând-o manevră politică, a declarat Artur Croitor într-o conferință de presă la IPN.
Potrivit lui Croitor, „acest demers a fost o aventură, o încercare de a masca rezultatele neconcludente ale administrației actuale, iar referendumul era sortit eșecului din start, fiind perceput ca o încercare de a trage o bufniță pe glob, adică de a impune schimbări neviabile”.
Campania a fost marcată de acuzații de încălcare a legislației, iar criticii au subliniat că anumite acțiuni au denaturat procesul democratic, a subliniat Croitor. Printre neregulile semnalate de șeful organizației, se numără faptul că Maia Sandu nu și-a luat concediu în timpul campaniei, ceea ce ar fi conferit un avantaj inechitabil față de alți participanți. Mai mult, autoritățile de la Chișinău au limitat accesul cetățenilor moldoveni din Rusia la doar două secții de votare, comparativ cu un număr mai generos în Europa, ceea ce a ridicat suspiciuni de discriminare, a declarat Artur Croitor.
În cadrul acestui referendum, formularea a atras atenția asupra unor propuneri de modificare constituțională care ar fi introdus o ideologie oficială în textul Constituției, contrar articolului 5 din legea fundamentală a Moldovei, care interzice stabilirea unei ideologii oficiale, afirmă Croitor. „Este vorba despre o formă de renunțare la suveranitatea statului în favoarea deciziilor de la Bruxelles, iar Moldova risca să cedeze controlul asupra legislației proprii în favoarea actelor obligatorii emise de Uniunea Europeană”.
Rezultatul referendumului a confirmat previziunile: 750.000 de cetățeni au votat „pentru”, mult sub pragul de 1.648.553 de voturi necesare. Conform articolului 142 din Constituția Republicii Moldova și potrivit Codului Electoral, pentru ca modificările să fie validate, acestea ar fi trebuit susținute de majoritatea absolută a cetățenilor moldoveni înscriși pe listele electorale, consideră juristul.
Acum, dosarul referendumului este în mâinile Curții Constituționale, care trebuie să decidă dacă va valida rezultatul. Însă, având în vedere că schimbările propuse nu au întrunit numărul necesar de voturi, șansele ca acesta să fie aprobat sunt mici, afirmă Andrei Croitor. Aceta amintește că potrivit legii supreme, orice modificare constituțională necesită adoptarea unei legi cu o majoritate calificată de două treimi în Parlament, iar în prezent, partidul de guvernământ PAS deține 61 din cele 67 de mandate necesare pentru a promova astfel de schimbări.
Astfel, viitorul acestor propuneri este nesigur, subliniază Croitor. În opinia sa, oponenții proiectului consideră că este improbabil ca această inițiativă să obțină suportul politic necesar, mai ales în contextul scăderii popularității PAS și a apropiatelor alegeri parlamentare. Totodată, președintele țării va trebui să analizeze cu atenție direcția pe care o va urma în raport cu Uniunea Europeană, întrucât întregul proces al referendumului a demonstrat mai degrabă o lipsă de pregătire și respect pentru legislația Moldovei, consideră Andrei Croitor.
Această situație controversată a deschis discuții despre necesitatea unei abordări prudente și transparente în privința unor inițiative de asemenea amploare. „Ne aflăm într-un moment de cotitură, iar deciziile viitoare vor reflecta nu doar viziunea politică actuală, ci și valorile fundamentale ale Moldovei”, a concluzionat liderul ONG-ului „Lumea Liberă”, subliniind importanța implicării cetățenilor în toate etapele de luare a deciziilor majore.
Artur Croitor este antreprenor și președinte al Asociației Businessului Mic și Mijlociu „Lumea Liberă”. A candidat independent la alegerile prezidențiale din 2016 și la parlamentare în 2019.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.
30.10.2024
Moldovenii vor putea solicita pensie italiană, incluzând în stagiu și perioadele de muncă din Moldova
Cetățenii care au lucrat sau lucrează în Italia și solicită pensie italiană vor putea, în curând, include în stagiu și perioadele de muncă din Republica Moldova. De asemenea, moldovenii care s-au întors în țară vor putea beneficia de pensie care va include și anii munciți în Italia. Despre aceasta a comunicat președinta țării, Maia Sandu, într-un mesaj video în care a anunțat că a semnat decretul prin care ministrul muncii și protecției sociale este împuternicit să semneze pe 31 octombrie, la Roma, un nou acord care îmbunătățește protecția socială a moldovenilor din Italia și introduce totalizarea stagiilor de muncă, transmite IPN.
„Am depus toate eforturile pentru a reuși semnarea acestui acord cât mai repede, pentru că este esențial ca moldovenii noștri plecați peste hotare să fie protejați și să beneficieze de pensia pe care o merită”, a declarat Maia Sandu.
Șefa statului a remarcat că, în ultimii 20 de ani, există doar două state cu care Italia a semnat asemenea acorduri sociale: Albania și Republica Moldova.
Cabinetul de miniștri din România a aprobat o investiție de peste 5 miliarde de euro pentru autostrada Târgu-Neamț – Iași – Ungheni. Premierul român, Marcel Ciolacu, a menționat că peste 88 de kilometri de autostradă vor fi gata în trei ani, transmite IPN.
„Este o investiție de peste 5 miliarde de euro, finanțată mai ales din fonduri europene pe exercițiul financiar 2021-2027”, a declarat Marcel Ciolacu.
Potrivit hotărârii, au fost aprobate și indicatoarele aferente obiectivului de investiţii. Actul normativ stabilește condițiile tehnico-economice și asigură fondurile necesare pentru începerea lucrărilor de construcție a autostrăzii.
Autostrada Târgu-Neamț – Iași – Ungheni este parte din A8 – Autostrada „Unirii”.
Lista secțiilor în care va vota diaspora în turul al doilea al alegerilor prezidențiale
Autoritățile publică lista actualizată a secțiilor de votare deschise peste hotare pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova.
Mai multe adrese au fost modificate. Cetățenii moldoveni din Marea Britanie, Italia, Germania și Franța sunt atenționați să consulte modificările operate.
Cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale are loc în această duminică, 3 noiembrie. Alegătorii vor putea vota de la 07.00 până la 21.00, ora statului în care se află.
Mesaj de condoleanțe pentru Spania. Nu au fost raportate victime printre cetățenii moldoveni
Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău precizează că, până acum, nu a fost raportată vreo informație despre cetățeni moldoveni printre victimele inundațiilor devastatoare din Spania. Reprezentanții Biroului de presă al MAE au declarat pentru IPN că autoritățile sunt în contact permanent cu Ambasada Republicii Moldova în Regatul Spaniei.
Președinta Maia Sandu a transmis un mesaj de condoleanțe, în care se declară profund întristată de pierderea tragică de vieți omenești în Spania din cauza inundațiilor devastatoare. „Inima noastră se îndreaptă către familiile victimelor și către toate comunitățile afectate. Moldova este alături de Spania în această perioadă dificilă”, precizează șefa statului.
Presa internațională scrie că zeci de oameni și-au pierdut viața în urma inundațiilor care au măturat mai mult zone din Spania. Cele mai afectate regiuni sunt Valencia, Castilla-La Mancha și părți din Andaluzia. Populația din cele trei regiuni a fost rugată să rămână în casă și să evite călătoriile. Condițiile dramatice sunt cauzate de o zonă înaltă de depresiune izolată care aduce precipitații abundente și o scădere a temperaturilor.
Guvernul a aprobat Planul de acțiuni pentru situații excepționale în sectorul gazelor naturale
Guvernul a aprobat Regulamentul și Planul de Acțiuni pentru situații excepționale în sectorul gazelor naturale. Documentul, elaborat de Ministerul Energiei, stabilește măsuri pentru a asigura aprovizionarea cu gaze naturale, adaptate la trei niveluri de criză: situație de alertă timpurie, situație de alertă și situație de urgență. În funcție de tipul și gravitatea crizei, instituțiile implicate vor activa măsuri specifice, menite să asigure continuitatea furnizării de gaze naturale în țară. transmite IPN.
Potrivit Ministerului Energiei, măsurile prevăzute vor asigura consolidarea pregătirii autorităților responsabile și întreprinderilor din sectorul energetic de eventuale situații excepționale în sectorul gazelor naturale, în concordanță cu bunele practici UE.
Un element important prevede alocarea prioritară a gazelor pentru centralele electrice care produc energie electrică în baza gazelor naturale și au un rol critic în sistemul electroenergetic.
Secretariatul Comunității Energetice, prin Grupul de coordonare privind securitatea aprovizionării, va oferi asistență Republicii Moldova în cazul unei crize și va facilita continuitatea fluxurilor de gaze în regiune, se menționează în Regulament.
Instituirea unei conduceri provizorii la Moldovagaz ar fi o alternativă, ministru
Ministrul energiei, Victor Parlicov, consideră că o soluție alternativă pentru deblocarea situației de la Moldovagaz ar putea fi instituirea unei conduceri provizorii de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Totuși, ministrul speră ca situația să fie rezolvată fără a fi necesare modificări legislative, transmite IPN.
„Sigur că, dacă nu vom reuși și nu va exista o soluție în acest sens, va trebui să căutăm soluții alternative. Și o soluție alternativă ar fi instituirea unei conduceri provizorii din partea ANRE, dacă întreprinderea nu poate. Asta prevede proiectul, dar el urmează să treacă de Parlament, urmează să fie discutat. Încă nu a fost înregistrat. Totuși, ne dorim și sperăm să deblocăm situația fără a fi nevoie de a interveni la lege”, a declarat ministrul pentru presă.
Consiliul de Administrație al Moldovagaz este un organ colegial format din 9 membri, desemnați la propunerea principalilor acționari, dintre care cinci membri reprezintă Concernul rus Gazprom. Ministerul Energiei l-a nominalizat pe Dorin Junghietu pentru funcția de președinte al Consiliului, iar pe Vadim Ceban pentru cea de vicepreședinte, în timp ce Eduard Calancea și Radu Mandraburca au fost propuși ca membri. La 25 septembrie, în cadrul ședinței Consiliului de Observatori, ar fi trebuit să fie stabilită noua componență a conducerii întreprinderii, inclusiv președintele. Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori, menționează că partea rusă nu a transmis încă procesul-verbal al ședinței, deși acest lucru trebuia realizat în termen de 5 zile. În consecință, aprobarea noilor membri ai Consiliului de Administrație este blocată.
Potrivit lui Tofilat, Moldovagaz trebuie să facă achiziții pentru iarnă, dar procesul este blocat din cauza că nu are cine lua decizii. Acesta a propus ca la întreprindere să fie instituită o administrare externă, pentru ca țara să nu rămână fără gaze. Un proiect de lege în acest sens a fost expediat Parlamentului.
Partidul Socialiștilor nu recunoaște rezultatele referendumului privind introducerea în Constituție a unei prevederi obligatorii privind integrarea europeană. Socialiștii consideră inacceptabilă și ilegală modificarea Constituției prin astfel de amendamente și îndeamnă Partidul Acțiune și Solidaritate să renunțe la această inițiativă, precum și să oprească divizarea în societate, transmite IPN.
„În timpul referendumului au fost create condiții vădit inegale pentru participanți. Partidele înregistrate cu opțiunea de vot „Nu” au fost împiedicate să difuzeze spoturi video în emisiuni televizate, iar tirajele materialelor de promovare le-au fost confiscate. În același timp, agitația în favoarea participării la referendum și a votului pentru modificare era prezentă în instituțiile de stat, în transportul public și chiar în instituțiile din sistemul educațional”, se arată într-o declarație a PSRM.
Potrivit socialiștilor, în ziua votării au fost comise numeroase încălcări. „În secțiile de votare erau arborate drapele ale Uniunii Europene, ceea ce era o formă deschisă de agitație. La multe secții de votare din străinătate nu au fost admiși reprezentanți ai partidelor de opoziție, au fost raportate numeroase cazuri de transportare organizată a alegătorilor. Totodată, sute de mii de moldoveni, care locuiesc ori se află temporar în Federația Rusă, au fost privați de dreptul la vot, unde au fost deschise doar două secții de votare”, menționează PSRM.
Partidul Socialiștilor afirmă că organizarea referendumului s-a dovedit un eșec total și constată lipsa consensului în societatea moldovenească cu privire la integrarea europeană, în detrimentul suveranității.
La referendumul din 20 octombrie, 50,46% dintre participanți au răspuns „Da” la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Numărul de buletine cu opțiunea „DA a fost de 749 719, iar al celor cu opțiunea „Nu” – 739 155.
Curtea Constituțională urmează să examineze joi rezultatele referendumului și să emită o hotărâre prin care va confirma sau infirma rezultatele plebiscitului.
32 de ani fără Ion și Doina Aldea-Teodorovici. Omagiu la Chișinău, celor „două inimi gemene”
Astăzi se împlinesc 32 de ani de la tragicul deces al lui Ion și Doina Aldea-Teodorovici, simboluri ale renașterii naționale, care s-au dedicat promovării culturii și limbii române pe ambele maluri ale Prutului. În scuarul „Recviemul Dragostei” din Chișinău, unde se află monumentul cuplului, a avut loc un eveniment comemorativ, organizat de Primăria Capitalei, cu participarea familiei Teodorovici și a personalităților din cultură, informează IPN.
Programul a inclus recitaluri prezentate de Capela Corală Academică „Doina” și Corala „Lia-Ciocârlia, și depuneri de flori la sculptura „Două Inimi Gemene”, dedicată lui Ion și Doina Aldea-Teodorovici.
Cristofor Aldea-Teodorovici, fiul celor doi artiști, a împărtășit publicului gânduri și amintiri despre părinții săi. „În primul rând, inima mea este fericită, pentru că în fiecare an ne putem aduna aici și să ne amintim de părinții mei, Ion și Doina, pe care mi i-a dăruit Dumnezeu. Este o binecuvântare să ne adunăm în fiecare an aici, dar și o durere, însă îmi doresc să ducem mai departe flacăra românismului pe care părinții mei au aprins-o,” a declarat Cristofor Aldea-Teodorovici.
,,Ion și Doina Aldea-Teodorovici sunt un exemplu de patriotism, care ne-au lăsat drept moștenire piese memorabile: de dragoste și patriotice, despre neam și limbă. Melodiile lui Ion și ale Doinei au educat generații de copii și, în prezent, sunt interpretate la majoritatea evenimentelor publice organizate. Opera marilor artiști trecuți în neființă ne definește. Fiecare dintre noi trăiește și retrăiește fiecare vers”, a menționat Primarul capitalei, Ion Ceban.
Prezentă la eveniment, viceprimarul Angela Cutasevici a vorbit despre moștenirea lăsată de artiștii-simbol: „Ion și Doina Aldea Teodorovici ne-au dăruit valori și idealuri pe care avem datoria să le păstrăm și să le ducem mai departe. Prin creația lor, ne-au inspirat să luptăm pentru identitate și libertate, iar noi suntem responsabili să păstrăm vie această flacără”, a punctat Angela Cutasevici.
Președinta Uniunii Muzicienilor, Svetlana Bivol, a elogiat talentul artistic și impactul celor doi artiști: „Au trecut 32 de ani, dar parcă mai ieri s-a întâmplat. Eu țin minte foarte bine acea zi tristă, acea veste zguduitoare, care pur și simplu ne-a uluit pe toți. O veste care ne-a cutremurat. În ziua când i-am petrecut pe ultimul drum, Piața Marii Adunări Naționale era o mare de oameni îndurerați. Creația lui Ion și Doina a fost un manifest pentru libertate și identitate națională, iar muzica lor continuă să inspire generații întregi”, a declarat Svetlana Bivol.
Ion și Doina Aldea-Teodorovici au decedat într-un tragic accident rutier, produs în România, pe 30 octombrie 1992.
Afacere toxică. Poliția a descoperit 4,5 kg de mercur în portbagajul unui tânăr
Două persoane au fost reținute, fiind suspectate de activități ilegale cu mercur. La unul dintre suspecți au fost descoperite 4,5 kg de mercur, transmite IPN.
Potrivit Inspectoratului General al Poliției, substanța toxică a fost găsită în portbagajul mașinii unuia dintre suspecți, după ce șoferul a staționat într-o stație PECO de pe traseul Chișinău-Bălți.
Șoferul, un tânăr de 20 de ani, le-a spus polițiștilor că sticla cu mercur i-a fost transmisă de un bărbat de 26 de ani și că urma să o vândă cu 45 de mii de euro.
La fața locului a fost solicitată intervenția angajaților de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, care au ridicat sticla cu substanța toxică și au transmis-o la expertiză.
Suspecții riscă între 5 și 7 ani de închisoare.
Mercurul este extrem de periculos pentru sănătate și mediu din cauza toxicității sale ridicate, mai ales în formă lichidă și gazoasă. Expunerea la mercur poate cauza efecte severe asupra sistemului nervos, rinichilor, plămânilor și sistemului imunitar.